Stop motion film Ik en de Vluchteling – Het Nutshuis

Deze trailer werd gemaakt in opdracht van Het Nutshuis in Den Haag, ter promotie van de tentoonstelling Ik en de Vluchteling in Het Nutshuis van 30 april tot en met 25 juni 2016. Met werk van: Boudewijn Bollmann, Marieke van der Velden en Philip Brink en De Asielzoekmachine.

Het eiland Lesbos wordt elk jaar overspoeld door toeristen. Afgelopen jaar kwamen daar in grote getale ook vluchtelingen vanuit Turkije aan. Twee extremen ontmoeten elkaar. Hebben deze mensen elkaar iets te vertellen? Hebben ze iets gemeen? In het prijswinnende project The island of all together laten Marieke van der Velden en Philip Brink zien dat een simpel gesprek heel bijzonder kan zijn.

Oumar’s reis van fotograaf Boudewijn Bollmann vertelt het verhaal van de vluchteling Oumar, van begin 2013 toen hij aankwam in Nederland, tot nu – wonend samen met zijn kinderen in Noord-Brabant. Maar het vertelt ook het verhaal van Boudewijn zelf, die een hele bijzondere band opbouwde met deze man.

De krant/installatie van De Asielzoekmachine verbeeldt de verschillende stadia die een vluchteling doorloopt; vanaf het onderweg zijn, naar de aankomst in Nederland, de procedure, tot verblijf of vertrek of, in veel gevallen, ergens daar tussenin.

Hoe verhoud jij je tot deze mensen, en welke verantwoordelijkheid hebben wij  als Nederlandse burgers voor ons beleid? Kijk je weg of denk je mee?

Start the conversation